středa 30. října 2013

Vienna pics

 Náš výlet do Vídně byl krásný! Počasí vyšlo, téměř všechno jsme stihli a dokonce jsme se nikde neztratili! 
Oběhali jsme toho ale opravdu hodně a já fotila a fotila. Moc se mi líbila architektura, parky, čisté ulice, přehledné metro a atmosféra Vídně podobná té v Praze. 

 Belveder, tady bydlel Evžen lovec žen a měl to fakt pěkný!


Fontána na Schwarzenbergplatz

 Nádherná Vídeň

 Zahrady Schönbrunnu

 Zahrady Schönbrunnu

Návštěva Prateru

 Prater

Prater 

Hofburg


No a fotky z Vídně musí končit tímto fešákem, který je pro nás ve Vídni povinností. :) 

No není Vídeň opravdu nádherná? 



pondělí 28. října 2013

Naschmarkt


Kam zajít na kávu ve Vídni už víte, dneska vám chci doporučit místo, které prostě žije, voní a hýří barvami. Je to vídeňský trh Naschmarkt, který jsme navštívili za náš týden ve Vídni hned několikrát. 

Kde ho najdete? Mezi náměstím Karlsplatz a ulicí Kettenbrückengasse, nejlépe vystupte z metra na zastávce Kettenbrückengasse

Na našich cestách většinou trhy vyhledávám a pak vesele porovnávám s našimi farmářskými trhy v Praze (u Borough Marketu jsem hodně brečela). Tady však porovnání není úplně na místě, protože Naschmarkt je spíše trhem zahraničním, proto tady můžete sehnat téměř všechno, i když víte, že to asi nevyrostlo v Rakousku. 

Na trhu najdete především rozmanitou zeleninu a ovoce, oboje v úžasné formě. Artyčoky, několik druhů rajčat, chřest (v září), fíky, melouny... Na vše vás lákají vyvolávači, kteří vás zdraví v několika jazycích a lákají ať ochutnáte. To mimochodem platí všude, nejvíc asi u sýrů a jiných lahůdek.





Další hodně zastoupenou kategorií je koření, opět zde najdete úplně všechno. Co mě ale překvapilo je, že tyto stánky s kořením jsou po trhu na každém kroku jako přes kopírák, všechny vypadají, jako kdyby patřily jednomu majiteli a přitom je jich tam tolik. Zajímalo by mě, jak můžou přesto vydělávat...

Sýry, šunky, olivy a jiná nakládaná zelenina jsou taky na každém rohu. Pokud ochutnáte, nebudete odcházet s prázdnou.

 Na trhu samozřejmě nechybí chleby, bagety, koláčky a jiné pečivo. To je ale zastoupeno v menší míře než třeba sýry nebo zelenina.

 Na trhu najdete také spoustu krásných květin.


 Na trhu potkáte hodně mladých lidí, má to většinou jeden hlavní důvod, a to levné občerstvení. Na trhu najdete jídla z celého světa. Celý Naschmark je také lemovaný restauracemi. Studenti se ale spíš sbíhají na výborný falafel wrap, smažené nudle nebo obří kebab. My jsme vyzkoušeli všechny tři možnosti a musím říct, že falafel byl úžasně dochucený. Smažené nudle jsou taková klasika, kterou jsem přenechala Markovi a sama se vydala pro "malý" kebab. Malý kebab prosím byl tak velký, že jsem ho málem dvěma rukama nepobrala. Kus mi skončil na botě a skoro půlku jsem už nemohla dojíst, proto mi ukažte borce, který zvládne ten velký (chápejte asi gigantický) kebab.

 A tady už taková vtipná historka na závěr. Tato fotka není pořízená na Naschmarktu, jako ostatní, ale na farmářském trhu Bauernmarkt. Když jsem se v našem starším průvodci dozvěděla, že ve Vídni najdete farmářský trh s lokálními produkty, poslušně jsem počkala na den, kdy se měl trh konat a vydala se na něj. Místo ruchu a plných stánků na nás čekalo prázdné náměstí a stánky tři. Jeden se zeleninou a ovocem, který vidíte tady, druhý s košíky a třetí se sklem. Protože bylo ráno (a Marek se mi pěkně smál, co že to má být za farmářský trh) usoudila jsem, že se to třeba rozjede až odpoledne, takže jsem tam Marka hnala odpoledne znovu a opět neúspěšně. Takže tam už příště asi ne, má někdo podobnou zkušenost?



pondělí 7. října 2013

Nadýchané americké lívance*


Dneska vám přináším jednoduchý recept na tyto americké lívance, které jsem dělala na svou oslavu 20. narozenin.
Díky tomu, že jsem lívance polila čokoládou a ozdobila malinami a mandlemi, splnily funkci slavnostního občerstvení. Navíc, protože šlo o brunch, nemohla jsem lívance vynechat!

Recept, který je opravdu jednoduchý, jsem našla ve své oblíbené Ditě P.. Dita sice dělá z těsta velké lívance, tzv. americké pancakes, ale já jsem vzhledem k oslavě zvolila menší rozměry. Protože jsem neměla lívancovou pánev a nechtěla jsem, aby se mi lívance rozjely na velkou tenkou placku, použila jsem kulaté formičky na minidorty, které jsem pomazala olejem, položila na pánev, nalila do nich těsto a když bylo těsto trochu upečené a zpevněné, formičku jsem vyndala. (To jen pro ty, co nemají lívancovou pánev, nebo jim nevadí větší a nepravidelné tvary lívanců).

Formičky na minidorty jsem použila na smažení lívanců, aby měly stejný tvar a aby se nerozjíždělo těsto. Moje formy měly průměr 8,5 cm.

Na cca 12 lívanců o průměru 8,5 cm budete potřebovat:
190 g hladké mouky
4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky soli
2 vejce
250 ml mléka
5 lžic másla, rozpuštěného

Postup:
V míse ušlehejte vejce s mlékem a máslem. Přidejte k této směsi prosátou mouku, cukr, sůl a kypřící prášek. Těsto nechejte 10 minut odpočinout. Potom už můžete opékat, buď na másle nebo oleji (Dita píše máslo). 

Pokud si budete chtít lívance polévat čokoládovou omáčkou, rozpusťte si 100 g kvalitní čokolády ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (dejte na nejmenší výkon, a po 30 s vždy promíchejte) a přidejte k čokoládě 3 lžíce smetany nebo mléka. 


Tyhle prostě vyjdou a jsou hotové za pár minut... Jiný recept už nepoužívám!:)

Takže tluuuuusté lívance s javorovým sirupem, čaj, chlupaté ponožky a nějaký dobrý film. 
Není tohle pravý podzim?