Rok se s rokem sešel a Marek slavil další narozeniny, tentokrát 21.
Protože jsem den před narozeninami měla důležitý kurz (o něm příště) do večera, věděla jsem, že nestíhám žádné promazávání pater a podobné věci. Proto padla volba na jednoduchý vanilkový cheesecake, který M. miluje, je hotový raz dva (až na chladnutí) a do léta jako stvořený.
Na vanilkový cheesecake do 26cm formy potřebujete:
500g mascarpone
500g Philadelphie nebo jiného krémového sýra
5 vajec
2 žloutky
cca 200g krupicového cukru (doporučuju směs mascarpone, sýra a cukru ochutnat a případně přidat)
130 ml smetany ke šlehání
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku vanilkového extraktu
180 g sušenek na korpus (bebe, lotusky, já použila esíčka)
cca 50 g másla, rozpuštěného
1lžíci zakysané smetany smíchanou s lžičkou moučkového cukru
ovoce na ozdobu
mátu na ozdobu
Postup:
Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte v robotu na jemno. Sušenky promíchejte s máslem a napěchujte směs do pečícím papírem vyložené formy (stačí dno). Sušenkový korpus dejte na 10 minut do mrazáku nebo alespoň do lednice. Troubu si mezitím předehřejte na 180 stupňů a na dno trouby postavte pekáček s vodou, abyste vytvořili v troubě páru.
Náplň cheesecaku doporučuju šlehat v robotu nebo alespoň elektrickým šlehačem. V míse ušlehejte mascarpone, krémový sýr a cukr, až se vše spojí. Poté zašlehejte po jednom vejce a žloutky. Přidejte citronovou šťávu, smetanu a vanilkový extrakt.
Sušenkový základ vyndejte z mrazáku/lednice a dejte na 8 minut do trouby zapéct. Sýrovou náplň promíchejte a nalijte na předpečené sušenky. Cheesecake pečte asi 45 minut, aby se dortu mírně klepal jen prostředek, když s ním zatřepete. Když je dort hotový, vypněte troubu a nechte ho tam vychladnout. Po hodině můžete otevřít troubu, aby šlo chladnutí rychleji. Vychladlý cheesecake dejte do lednice řádně vychladnout na nejméně 6 hodin, lépe přes noc.
Vychladlý cheesecake pomažte zakysanou smetanou s cukrem, ozdobte ovocem a mátou.
TIP
- Zdá se vám Philadelphia moc drahá? Podívejte se v Makru po krémovém sýru Fénix, který můžete koupit v kilovém kyblíčku, vyjde vás levněji a chuť je podobná.
- Opravdu nepodceňujte vyložení dna pečícím papírem, může se vám snadno stát, že otevírací forma bude tekutou náplň propouštět.
- Nelekejte se, že se cheesecake nafoukne, jakmile troubu vypnete, dort se při chladnutí zase zarovná.
Ukládám na svůj list "musím vyzkoušet"
OdpovědětVymazatkrasavec!
OdpovědětVymazatMňam..tak tohohle krasavce bych si dala dnes ke kávičce :)
OdpovědětVymazattuhle nádheru je úplně škoda jíst :) stačí, že lahodí oku.
OdpovědětVymazatSe sýrem Philadelphie je to nejlepší ale dá se i zkombinovat 50% Philadelphie a 50% Ricotta a taky je to dobré
OdpovědětVymazat