pondělí 28. října 2013

Naschmarkt


Kam zajít na kávu ve Vídni už víte, dneska vám chci doporučit místo, které prostě žije, voní a hýří barvami. Je to vídeňský trh Naschmarkt, který jsme navštívili za náš týden ve Vídni hned několikrát. 

Kde ho najdete? Mezi náměstím Karlsplatz a ulicí Kettenbrückengasse, nejlépe vystupte z metra na zastávce Kettenbrückengasse

Na našich cestách většinou trhy vyhledávám a pak vesele porovnávám s našimi farmářskými trhy v Praze (u Borough Marketu jsem hodně brečela). Tady však porovnání není úplně na místě, protože Naschmarkt je spíše trhem zahraničním, proto tady můžete sehnat téměř všechno, i když víte, že to asi nevyrostlo v Rakousku. 

Na trhu najdete především rozmanitou zeleninu a ovoce, oboje v úžasné formě. Artyčoky, několik druhů rajčat, chřest (v září), fíky, melouny... Na vše vás lákají vyvolávači, kteří vás zdraví v několika jazycích a lákají ať ochutnáte. To mimochodem platí všude, nejvíc asi u sýrů a jiných lahůdek.





Další hodně zastoupenou kategorií je koření, opět zde najdete úplně všechno. Co mě ale překvapilo je, že tyto stánky s kořením jsou po trhu na každém kroku jako přes kopírák, všechny vypadají, jako kdyby patřily jednomu majiteli a přitom je jich tam tolik. Zajímalo by mě, jak můžou přesto vydělávat...

Sýry, šunky, olivy a jiná nakládaná zelenina jsou taky na každém rohu. Pokud ochutnáte, nebudete odcházet s prázdnou.

 Na trhu samozřejmě nechybí chleby, bagety, koláčky a jiné pečivo. To je ale zastoupeno v menší míře než třeba sýry nebo zelenina.

 Na trhu najdete také spoustu krásných květin.


 Na trhu potkáte hodně mladých lidí, má to většinou jeden hlavní důvod, a to levné občerstvení. Na trhu najdete jídla z celého světa. Celý Naschmark je také lemovaný restauracemi. Studenti se ale spíš sbíhají na výborný falafel wrap, smažené nudle nebo obří kebab. My jsme vyzkoušeli všechny tři možnosti a musím říct, že falafel byl úžasně dochucený. Smažené nudle jsou taková klasika, kterou jsem přenechala Markovi a sama se vydala pro "malý" kebab. Malý kebab prosím byl tak velký, že jsem ho málem dvěma rukama nepobrala. Kus mi skončil na botě a skoro půlku jsem už nemohla dojíst, proto mi ukažte borce, který zvládne ten velký (chápejte asi gigantický) kebab.

 A tady už taková vtipná historka na závěr. Tato fotka není pořízená na Naschmarktu, jako ostatní, ale na farmářském trhu Bauernmarkt. Když jsem se v našem starším průvodci dozvěděla, že ve Vídni najdete farmářský trh s lokálními produkty, poslušně jsem počkala na den, kdy se měl trh konat a vydala se na něj. Místo ruchu a plných stánků na nás čekalo prázdné náměstí a stánky tři. Jeden se zeleninou a ovocem, který vidíte tady, druhý s košíky a třetí se sklem. Protože bylo ráno (a Marek se mi pěkně smál, co že to má být za farmářský trh) usoudila jsem, že se to třeba rozjede až odpoledne, takže jsem tam Marka hnala odpoledne znovu a opět neúspěšně. Takže tam už příště asi ne, má někdo podobnou zkušenost?



7 komentářů:

  1. To je prostě ráj :)
    Falafel v tortille (i s hummusem) jsem měla taky, a občas si tam chodím kupovat falafel jen tak, samotný, pomalu se stává mým nejoblíbenějším jídlem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Píšeme si do notýsku, ten falafel musíme někdy ochutnat! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. jeee, miluju takové trhy! kde můžu najít všechnu zeleninu a ovoce, a ještě k tomu čerstvé:-)

    OdpovědětVymazat
  4. nádhera, chystám se tam v prosinci a nyní se ještě víc těším;)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se takhle hnala za "farmarskym" trhem v Drazdanech..4 stanky a grilovany wursty :(

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat