neděle 18. září 2011

Party and recipe for truffles!*

To je tak, že vás tohle zrádné počasí úplně skolí a vy v pátek myslíte,že umřete jestli ihned nezalezete do postele a nebudete zasypáni tunou kapesníků.
Tak jsem si teda v pátek lehla do postele a nasadila největší pomocníky. Tedy zeleninový vývar s bambusovými výhonky, čaj s lopatou medu a citronu, balík kapesníků, nový elle, staré díly gossip girl a kupa ovoce, které odteď asi nesnáším.
V sobotu už mě nebolelo krku. O díky medíku! A hlavně jsem byla pozvaná na oslavu 20 mé dobré kamarádky. Nemohla jsem to zmeškat tak tedy šála,kapesníky a prostě jsem šla. Byla jsem tam asi 3 hoďky, pak mě Marek odvezl domů. Oslaveňkyně měla radost z darů (fotky) a mě už je dnes líp. Což je super protože nahodím kabát z NY,vezmu deštník a hurá na foodparade- food festival v Praze! www.foodparade.cz ;)


Dárek pro oslaveňkyni.


Domácí truffles pro oslavenkyni.

Slečna oslavenkyně.








Plus recept na truffles o který žádala Ivet::))
Je to úplně jednoduché a když bonbonky hodíte do papírových košíčků a do nějaké pěkné krabičky tak to bude skvělý osobní dárek pro milovníky čokolády!
Potřebujete:
230g čokolády (já dávám 100 hořké 70% a 130g mléčné)- záleží na tom jak máte rádi hořké bonbony
120 ml smetany na šlehání 30-40%, čím víc tím líp
20 g másla
2 lžíce oblíbeného alkoholu nebo likéru (já dávala Baileys, ale může být i rum,koňak nebo cokoliv.případně nemusíte dávat vůbec;))
kakao na vaření nebo mleté oříšky
Postup:
Nejdřív si nalámejte do skleněné nebo keramické větší misky čokoládu na malé kousky.Pak si dejte do kastrolku smetanu s máslem a rozehřejte až bude máslo tekuté a smetana začne vřít. Pak okamžitě přelejte smetanu s máslem do misky s čokoládou a počkejte pár vteřin. Poté vezměte vařečku a míchejte jemně, aby se vám do směsi nedostalo moc vzduchu. Po chvilce míchání docílíte čiště čokoládové konzistence. (chvilku to trvá)
Dejte misku ještě na 20 vteřin do mikrovlnky a znovu promíchejte. Přidejte alkohol a znovu pořádně promíchejte. Potom přetáhněte přes misku potravinářskou folii a nechte vystydnout. Pak šoupněte do ledničky nejlépe přes noc.
Druhý den si vemte čajovou lžičku a z čokoládové směsi vydlabujte po lžičkách kousky, které pak vyválejte v dlaních na kuličku. Nemusí být dokonalá- šišky vypadají dobře taky a hlavně čokoláda se v rukou rychle prohřívá takže rychle. Poté kuličky obalte v kakaovém prášku a nebo namletých oříškách,kokosu nebo v čem vás ještě napadne:). 
Podle vlastní zkušenosti vím, že je dobré takto obalené kuličky zase nechat přes noc v ledničce. Líp se uleží a kakao nebude hořké. 
Takže si radši nechte dva dny před ale i za jeden se to dá. Jde to však hůř a výsledek tolik nevynikne.
Zkuste to. Oslavenkyni se moc líbily. Teda říkala to;)
Není nad domácí bonboniéru:))

6 komentářů:

  1. Krásné fotky, hned bych taky něco slavila!

    OdpovědětVymazat
  2. jéé, máš nějakej extra extra dobrej recept na truffles? hoď ho sem:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Super fotky a ty borůvky s malinami bych si dala, hmm :P

    OdpovědětVymazat
  4. Mňáu! Chci domáci truffles a už pořádnej coffee chi-chat do tohohle počasí bych potřebovala největší klasiku a to horní patro CH želva latté a Anny** Jo.

    OdpovědětVymazat