středa 31. října 2012

Pražma královská s citronovým tymiánem*





Hádali jste pstruha. Kdepak!
 Je to pražma neboli doráda a hned královská ;). Anglicky ji hledejte pod pojmem ''gilthead seabream''.
Já pražmu koupila celou v Makru, vyfiletovala a zbytek jsem použila na rybí vývar, který mám už v mističkách v mrazáku. 
Pražmu jsem osolila, opepřila a naložila do marinády ze zázvoru, citronového tymiánu, olivového oleje a limety.


Pražmu jsem podávala s grilovanou polentou, polníčkem a chilli česnekovým olejem.
Na tento recept pro dva lidi potřebujete:


2 filety z pražmy královské
7 lžic olivového oleje 
půlka chilli papričky
3 snítka citronového tymiánu
1/4 limetky
kousek zázvoru
sůl
pepř
110 g polenty
1 stroužek česneku
2 hrsti polníčku
Postup:
Jak už jsem napsala, nejdříve pražmu osolíme, opepříme a namarinujeme s lžící oleje, šťávou z limetky, citronovým tymiánem a zázvorem. 
Poté si necháme vařit 500 ml osolené vody. Uvaříme polentu podle návodu, aby byla opravdu hodně hustá. Poté ji přendáme do formy, která je vyložená pečícím papírem. (poslouží nám pekáč nebo forma na brownies) Vrstva polenty by měla být vysoká nejméně 3 cm, aby se dala dobře grilovat. 
Než nám polenta vychladne, připravíme si chilli česnekový olej. Do pánve si dáme asi 5 lžic olivového oleje a necháme ho rozpálit. Nakrájíme si česnek a papričku na malé kousky. Ty vložíme do pánve a orestujeme česnek do křupava, pak přendáme olej do misky a necháme vychladnout.
Vychladlou polentu nakrájíme na hranolky, trojúhelníky nebo jiné obrazce a potřeme je lehce olejem. Polentu a rybu dáme na gril a grilujeme do křupava. Nemusíme přidávat už žádný jiný tuk (pokud nemáte stolní gril, použijte pánev).
Pražmu podávejte s grilovanou polentou, polníčkem a chilli česnekovým olejem.

Dobrou chuť a otázka na závěr.
Jakou rybu máte nejradši a v jaké úpravě?:)

3 komentáře:

  1. Páni výsledek vypadá úžasně :):O!
    http://andreykab.blogspot.cz/

    OdpovědětSmazat
  2. mňam, tak to musela být úžasná rybka:))

    OdpovědětSmazat
  3. Ááááá. Hani, já jsem ještě nevečeřela :D!!!!!

    OdpovědětSmazat