středa 7. listopadu 2012

''Míša'' cake*

  
Míša dort. Je rychlý, klasický, tvarohový, lehký...Samé plusy.
Míša dort je vlastně téměř totožný s řezy s tím rozdílem, že je kulatý a ozdobený čokoládovými hoblinkami. To ale ještě neznamená, že nemůže udělat velkou parádu, co myslíte?
Většina lidí tento recept zná, ale já ho stejně napíšu pro každý případ:).


do 26 cm formy budeme potřebovat:
5 vajec
5 lžic polohrubé mouky + na vysypání
2 lžíce oleje + na vysypání
4 lžíce kakaa na vaření
5 lžic třtinového cukru
lžičku prášku do pečiva
špetka soli
500 g tvarohu 
6 lžic moučkového cukru
lžička vanilkového extraktu
40 g másla
100 g alespoň 50% čokolády (já použila 70%)
3 lžíce plnotučného mléka

Postup:
Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Dortovou formu si vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Nyní oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky s třtinovým cukrem vyšleháme do světlé pěny. Přidáme 2 lžíce oleje a postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec tuto směs opatrně smícháme se sněhem z bílků. Těsto vylijeme do formy a dáme péct na 10 minut. Poté necháme korpus vychladnout.
Vyšleháme si tvaroh s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a navrstvíme na čokoládový korpus. Povrch uhladíme a necháme dort vychladit na 15 minut do ledničky.
Rozpustíme si v mikrovlnné troubě máslo s nalámanou čokoládou. Výkon pokud možno nastavíme na 600 W a ohříváme vždy 30 sekund, pak směs promícháme, aby se čokoláda rozpustila rovnoměrně. Toto opakujeme až do požadované hladké konzistence. Přidáme k čokoládě 3 lžíce plnotučného mléka, promícháme a vylijeme na dort. Dokud je čokoláda tekutá pochybujeme s dortem, aby se čokoláda roztekla všude rovnoměrně. 
Dort necháme vychladnout v lednici pár hodin, nejlepší je ale druhý den. Na ozdobu dort posypeme čokoládovými hoblinami a případně drobným ovocem.

Ještě bych chtěla dodat, že jsem člověk, který moc nesladí a všechny dezerty v kavárnách mu příjdou přeslazené takže podle uvážení přidejte na cukru:). 


Znáte míša řezy/dort? Taky je máte tak rádi? 
Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte!
Hezký večer:)

11 komentářů:

  1. tvarohové dorty mám ze všech nejradši !
    zrovna včera jsem jeden kousek měla (kamarádka dostala k narozkám, tak se podělila)
    ten tvůj o víkendu vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám také ráda tvarohové dezerty, ale radši mám tvaroh takhle čerstvý než ten pečený:) Dej vědět, jak se zadařilo:)

      Vymazat
  2. To musí být dobréé:O:) Vypadá to uplně úžasně;)

    OdpovědětVymazat
  3. miluju tvaroh+miluju čokoládu - dort pro mě ♥♥

    OdpovědětVymazat
  4. Znám, ale nikdy jsem ho neochutnala a ani neznám recept, takže jsem za článek vděčná:) Vypadá to jednoduše a levně, hned u první příležitosti ho určitě zkusím vykouzlit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. původní recept uvádí, že krém by měl být ušlehaný tvaroh a celé máslo, ale já mám radši samotný tvaroh, je to lehčí :) tak ozkoušej a dej vědět, jak chutnal:)

      Vymazat
  5. Ten už jsem dlouho nedělala, díky ze připomenutí:-)

    OdpovědětVymazat
  6. právě si mě usmrtila :D Míšu miluju!

    OdpovědětVymazat
  7. jdu na něj ;) takže nashle za 2 hodiny :D

    OdpovědětVymazat