pondělí 10. prosince 2012

Extra chocolate cake*


Pro svoji kamarádku Páju jsem v sobotu upekla extra čokoládový dort, který si přála.
Extra čokoládový říkám, protože jste v něm mohli najít skoro kilo čokolády.


Korpus byl hodně hutný, proto jsem ho chtěla odlehčit krémem z pařížské šlehačky.
Nakonec jsem dort polila čokoládovou polevou a ozdobila nastrouhanou čokoládou a ovocem.


Na 26 cm formu potřebujete:
korpus
200 g alespoň 60% čokolády (já použila 70% Lindt)
200 g másla, nakrájeného na kousky
1 lžíce instantní kávy
170 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
1/4 lžičky sody
200 g cukru
25 g kakaa
3 středně velká vejce
120 g bílého jogurtu
pařížská šlehačka
500 ml smetany na šlehání
2 lžíce cukru
5 lžic kakaa
poleva
300 g tmavé čokolády
400 ml smetany na šlehání

Postup:
Nejdříve si připravte pařížskou šlehačku. Šlehačku zahřejte spolu s kakaem a cukrem. Pořádně kakao rozmíchejte, nechte vychladnout a dejte do ledničky.
Dortovou  formu vymažte máslem a dno vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Čokoládu a máslo na korpus rozpusťte ve vodní lázni. Poté rozpusťte kávu ve 120 ml vroucí vody. K rozpuštěné čokoládě a máslu přidejte kávu. Mezitím promíchejte v míse mouku, kypřící prášek, sodu, cukr a kakao. V jiné míse prošlehejte vejce s jogurtem. 
Všechny směsi smíchejte dohromady, vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Poté vypněte troubu a nechte dort pomalu vychladnout. 
Mezitím si vychladlou pařížskou šlehačku vyšlehejte do pevna. 
Vychladlý dort jednou nebo dvakrát prořízněte a jednotlivé vrstvy promažte šlehačkou. 
Nyní si připravte polevu. Čokoládu na polevu rozlámejte na kousky, smetanu přiveďte k varu a přelijte ji přes čokoládu. Rozpuštěnou polevu nechte chviličku vychladnout a přelijte přes sestavený dort. 
Nakonec dort ozdobte nastrouhanou čokoládou a ovocem. 
Dobrou chuť!




Jaký máte nejradši dort? 
Mějte se krásně!





7 komentářů: