čtvrtek 14. března 2013

Bramborové knedlíky s uzeným masem*


Tak přináším recept na bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím od R. Vaňka (mnou trochu upravený). Bramborové knedlíky byly mou premiérou takže jsem byla opravdu ráda, že se tak povedly. I když, ono se povede všechno podle této úžasné kuchařky! Pokud ji ještě nemáte, určitě si ji pořiďte!
Moje knedlíky byly možná docela tlusté, ale měla jsem je dost malé. Nebojte se ale vyválet těsto víc, než já, protože v hrnci knedlíky taky ještě nakynuly!

Na 6 porcí budete potřebovat: 

Na náplň:
1 středně velká cibule
cca 400 g uzené krkovice (Vaněk píše 600 g, ale já asi plnila málo, protože mi maso dost zbylo... Záleží tedy na Vás)
1 lžíce sádla

Na knedlíky:
1 kg ve slupce vařených brambor
300 g hrubé mouky
3 vejce
1 lžička soli (doporučuji i víc, ale podle chuti)
1 lžíce bramborového škrobu

Na zelí:
500 g bílého kysaného zelí
2 cibule
50 g krupicového cukru (Vaněk dává 2x tolik, ale mě přišlo sladké dost)
špetka drceného kmínu, sůl
1 lžíce sádla
50 g hrubé mouky
trocha vody

Na dokončení: 
2 cibule
4 lžíce sádla




Postup:
1. Nejprve si nakrájíme uzenou krkovici na malé kousky. 
2. Nakrájíme všechnu cibuli nadrobno a dáme si ji do mističek podle toho, na co ji potřebujeme ( uzené, zelí...) 
3. Na pánvičce si rozehřejeme 1 lžíce sádla na náplň a orestujeme 1 cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme nakrájenou uzenou krkovici, prohřejeme, stáhneme z plotny a necháme stranou vychladnout.
4. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu na knedlíky, osolíme ji.
5. Uvařené a vystydlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Poprášíme je škrobem, přidáme mouku, vejce a sůl. Rychle vypracujeme vláčné těsto.
6. Na pomoučněné ploše vyválíme z těsta plát silný asi 0,5 cm a vykrajujemeo z něj čtverce či kolečka. Doprostřed dáváme směs uzeného a dáme hned vařit do vody na 9-12 minut. 
7. Mezitím si připravíme zelí a cibulku.  Na zelí si rozpálíme v hrnci 1 lžíci sádla, orestujeme 2 cibule dozlatova a přidáme kmín. Zelí vymačkáme z nálevu, překrájíme ho a přidáme k cibulce a kmínu. Přilejeme k zelí trochu nálevu a necháme ho dusit doměkka. Pak ho dochutíme cukrem, solí a případně octem, zaprášíme hrubou moukou a necháme ještě provařit (v téhle fázi můžete přidávat trochu vody, aby se zelí nepálilo). 
8. Na zdobení si osmažíme cibulku úplně dozlatova na sádle. Bude ho hodně a cibulka v něm bude plavat, ale to je dobře! Jakmile cibulka zhnědne, rychle ji vytáhnete a dejte na talíř s ubrouskem, aby se odsál zbytečný tuk.
9. Servírujte naspod zelí, na něj knedlíky a posypte je zlatou cibulkou.


Uzené nakrájíme na velmi malé kousky...

Brambory by neměly být uvařené moc doměkka! Budou se vám tak lépe strouhat. S bramborovým těstem pracujte rychle!


Dobrou chuť!:)



12 komentářů:

  1. Vypadají úžasně :) a chutnaly určitě stejně tak :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, mám teď pusu plnou slin!
    Miluju tohle jídlo, hned dám recept mamce, abychom mohly začít kutit! :D

    OdpovědětVymazat
  3. mňam,mňam,mňam! Ty mám hrozně ráda:))

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem tak půl hodiny projížděla tvůj blog a asi jsem se zamilovala..no je to možné?:D

    OdpovědětVymazat
  5. toto vyzerá tak chutne ... ak sa mam prizdnat tak takuto variantu som este nejedla ... wow ... asi uz viem co bude zajtra na obed :)
    Purpurová Lastovička

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, to mi připomíná dobu mého dětství. Mastnou pusu a tajné ujídání cibulky z pánve :-)
    Nechápu, že jsem tuhle dobrotu ještě doma nevyřila... Ale brzy to napravím, muž to jistě ocení :-)
    Mimochodem, s radostí jsem si prolistovala tvůj blog a budu moc ráda pravidelnou návštěvnicí :-)

    OdpovědětVymazat