úterý 30. dubna 2013

Food in London*

Další článek o Londýně bude věnovaný jídlu, naivně jsem si myslela, že se to všechno vejde do jednoho článku a no... Nevejde! Teda alespoň to, co vám chci ukázat a napsat. ;)
Proto dneska jen takový všeobecnější článek o našem stravování, o různých možnostech, supermarketech atd.  

Když jsem se dozvěděla, že poletíme do Londýna, byla jsem nadšená a ihned jsem si začala plánovat, co všechno musím ochutnat. Takové seznamy si dělám často, na tom anglickém bylo fish and chips, anglická snídaně, bagel a nějaké dobré sladkosti. Naopak mě moc nelákaly britské pies. 
Jelikož jsem věděla, že Londýn je multikulturní, bude tam spousta asijského jídla, amerického nebo francouzského. A tak to taky bylo.
Všechno ze svého seznamu jsem splnila, kromě jedné věci, anglické snídaně. Každý večer jsem si říkala, tak zítra, ale ráno na to nějak nebylo pomyšlení. Prostě jsme se báli, že nás to tak odrovná, že se odkulíme zpátky do postele. 

Když jsem odjížděla do Londýna, básnila jsem už jen o jídle a o restauracích, které jsem si našla na internetu. Marek se mi smál a tvrdil, že jídlo je tak to poslední, co je v Londýně fajn (byl tam na studijním pobytu a s anglickým jídlem neměl zrovna dobré zkušenosti). Další se přidala Míša, která mi líčila své děsné zkušenosti s fish and chips a tvrdila, že se v Londýně živila jen sendviči M&S. To mě trochu vyděsilo, protože Míša má na jídlo dobrý vkus, ale stejně jsem se těšila a nenechala se v tom odradit a udělala jsem dobře!

V Londýně se totiž dá opravdu dobře najíst, navíc si vybere opravdu každý! Máte rádi sushi, ramen, burger, raw pokrmy, pizzu, těstoviny, libanonské jídlo? Cokoliv tam najdete! Opravdu! Jen je potřeba dodat, že si často pěkně připlatíte, Londýn je prostě drahé město na téměř všechno. 


Moje seafood nudle - večeře první den v narvané asijské restauraci blízko našeho hotelu, Markovo jídlo je na první fotce- losos teriyaki

Co mě ale na Londýně zklamalo byly kavárny a vůbec příprava kávy. Nevím, jestli jsem měla jen pořádnou smůlu, ale pořádnou kávu jsem objevila až třetí den. VŠUDE najdete Costu! Angličané ji naprosto milují a je na každém kroku, navíc má na sobě napsané, že byla zvolená národní kavárnou! Dalším důkazem je to, že některé kavárny servírovaly costu také a navíc to měli před kavárnou hrdě napsané. Vrchol byl to, že jste si v supermarketu mohli v automatu natočit Costu, achjo! Starbucks byl také často k vidění, ale zdaleka ne tak často, jako Costa. V tu chvíli jsem si říkala, že jsem šťastná za to, že v Praze se situace pořád zlepšuje a je taková, jaká je. 
Na kávu jsem dva dny chodila do kavárny Down to earth, kterou vám ještě představím příště. Kavárna byla sama o sobě hrozně milá, jídlo bylo super, ale káva byla prostě nic moc. Třetí den jsem objevila milou kavárnu Phillies café, která mi dala konečně úžasnou kávu (ale o té také příště). Dobrou kávu si prostě musíte vyčmuchat, naopak zákusky mají dobré skoro všude! Taky je vystavují všude ve výlohách, občas je to nemožné prostě projít a nic si nedat! Chápejte...

Krásná cukrárna, kterou jsme bohužel objevili poslední den již po jídle, tak příště!



Zákusky prostě všude!

Co mě maximálně dostalo, byly supermarkety! Jasně, všechno bylo dražší, ale když si vezmete, že místní mají úplně jiné platy, je to ráj! Když jdete do londýnského Tesca, cítíte se minimálně jako v M&S tady v Praze! Od pohledu lepší sortiment (jde vidět hlavně u zeleniny a ovoce), mnohem větší výběr, čisto atd. Téměř rájem pro mě ale byl supermarket na High Street Kensington (bydleli jsme na ní), který se jmenoval Whole Foods market! Když jsem tam byla poprvé, chtěla jsem si o tam natočit a pouštět si to každý večer před spaním, dobře přeháním, ale to byste prostě museli vidět. Když jste tam vešli, viděli jste na jedné straně malou cukrárnu s čerstvými cupcakes, makronkami a dalšími zákusky a na druhé straně byly lákavé croissanty, bagety a prostě nádherné, voňavé pečivo všeho druhu. Když jste šli dál, čekal vás salátový bar, kam jste si nabrali z asi 20 různých salátů do krabičky, co jste chtěli a vzali do parku. Vedle toho jste si mohli vybrat ze spousty vín, piv nebo ciderů, potom vás čekal chuťovkový bar s různými sýry, ořechy, olivami (vše na váhu) atd. Malé lahůdkářství se sýry bylo za skleněnými dveřmi. Když jste sjeli o patro níž, padla vám do oka naleštěná zelenina a ovoce v policích, které zeleninu osvěžovaly jemným popraškem vody.  Vedle zeleniny stály velké kádě s kořením, které jste si mohli nabrat do papírových sáčků a koupit si přesně tolik, kolik potřebujete. Přesně tak to bylo se vším, potřebovali jste 100 g kukuřičné mouky? Stačilo si ji navážit z jedné sýpky na zdi, byla vedle dalších 20 druhů mouky, vedle všech možných obilovin, luštěnin nebo ořechů. V takovém supermarketu si můžete klidně koupit zrna kávy z Etiopie, Hondurasu a podobně, vše zase na váhu z velkých kádí. Další věc, co mě dostala, byly mlýnky na ořechy. Vedle luštěnin se nacházelo asi 8 mlýnků, kde jste si mohli čerstvě namlít arašídové, burákové nebo třeba mandlové máslo s ořechů a dát si ho jednoduše do krabičky. Moje poslední zastávkou bylo maso, které na mě koukalo z vitríny, no nedá se to srovnávat, proč? Chtěla jsem si všechno odvézt domů! 

Zajímavé je, že ačkoliv mají Britové takové možnosti, moc nevaří. Proto taky všechny supermarkety nabízejí spoustu věcí take away. Pozor! Ty ale vůbec nemusí být špatné! Balené sendviče se mnohdy s českými bagetami nedají srovnávat. Navíc máte možnost si koupit mističku jakéhokoliv ovoce nakrájeného na kousky, ideální na svačinu (já se pořád cpala čerstvým kokosem, granátovým jablkem a ananasem). 


Moje oblíbené chipsy s chedarem, dalo se koupit malé 40g balení, takže jsem se necítila tak provinile ;) 

Lidé v Londýně jedí hodně venku v restauracích, když už ne v nich, berou si jídlo hodně take away, do práce, do parku, domů, prostě všude. Je tedy jasné, že restaurace tato přání respektují a všechny restaurace vám jídlo skvěle zabalí do speciálního obalu, dá do své stylové tašky a přidá ubrousky a dřevěné příbory. 


My jsme si take away dali právě fish and chips v Camdenu a odvezli jsme si ho na trávu Hyde parku.

Fish and chips nebylo zas tak špatné, jak jsem myslela, je pravda, že hranolky nebyly nic moc, ale ryba byla skvělá! Pevná bílá ryba, dobře dochucená, akorát pro mě klidně neobalená příště. 

Příště vám chci ukázat konkrétní restaurace a kavárny, kde jsme jedli a pili a kam jsme se vraceli! 
Mějte se krásně a hodně dobrého jídla!





9 komentářů:

  1. Já tady teda žiju a musím uznat, že na fakt dobrou kávu jsem narazil jen jednou a to byla kavárna 5x5m rozdělená v polovině sklem (na druhé polovině bylo "obří" kadeřnictví), někde u Oxford street ale už jsme ji nikdy nenašel. Byla to ta nejlevnější a nejlepší káva, co jsem pil v UK.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti docela závidím (kromě té kávy). :) Čím to je? To Britové pijí radši čaj nebo co? Nechápala jsem to. No já jsem narazila na Café Phillies, kde bylo cappuccino konečně cappuccino, pan majitel je moc milý a často v kavárně bývá, tipovala bych ho na Itala ,možná Francouze. Je to blízko zastávky Phillimore gardens, určitě doporučuji! Jinak jsem ještě narazila na dobrou kávu v Borough marketu a v Camdenu na trhu, byl to nějaký kávový klub, u nás je něco takového na farm. trzích také.

      Vymazat
    2. Vím já?! To je samej přistěhovalec tady.... :D Možná protože všici žijí mým způsobem života a veškerej volnej čas spí?? To pak po probuzení/zaspání vždy popadnu první energeťák/kafe/čaj, co vidím a je prostě jedno,co je to zač....

      Vymazat
  2. Tak ty dorty jsou náádherné, v takové cukrárně bych asi seděla celý den:)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, do Londýna se chystám na začátku léta a moc se těším :) sice jen na týden, ale nemůžu se dočkat, až ochutnám všechny ty dobroty. Bagely mám moc ráda, ochutnala jsem je poprvé v ČR v Marks and Spencer, tak se těším až si dám "pravý" anglický v anglii :) Anglická snídaně mě neláká, ale fish and chips si určitě dám, to je povinnost! :)

    OdpovědětVymazat
  4. úžasný článek! přečetla jsem jedním dechem, hrozně mě baví číst o stravování, potravinách atd. v cizích zemích. Pomalu mi tekly sliny a lituji, že nežiji v UK, nejvíc mě dostala vybavenost supermarketů, mlýnek na oříšková másla, nikdy to tu nebude :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Příště si tě beru jako doprovod!! Ty jsi prostě stravovací guru! :) Zase ale lepší dietu jsem neměla, po pěti dnech v Londýně jsem shodila tak 2 kila (taky nevím, jak je to možné :D) a to jsem naopak anglickou snídani neošidila...

    OdpovědětVymazat