středa 29. května 2013

Kakaové muffiny ze špaldové mouky s hromadou čokolády a mandlemi*


Tyhle špaldové kamarády si připravuji, když nemám čas na velké pečení a potřebuji nějakou neřest k učení (pátek snad poslední zkouška, držte palce!). Muffinky nosím také kamarádům do školy a vyzvídám, které varianty jsou nejlepší. Muffiny jsou totiž ideální moučník na přenášení, vezmete jen tolik kusů, kolik potřebujete a jdete. 
My děláme většinou muffiny čokoládové s nějakým ovocem nebo ořechy, zkoušela jsem i čistě vanilkové s lesním ovocem a ořechovým olejem a byly také skvělé! U těchto muffinů se prostě nemůžete splést!

Na cca 14 muffinů budete potřebovat:
3 hrnky špaldové mouky 
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky jedlé sody
špetku soli
2 vejce
1/2 hrnku třtinového cukru (pokud děláte čokoládové, jinak přidejte víc)
hrnek mléka
1/2 hrnku oleje (já používám řepkový, vlašský nebo lískový ořech)

Plus to, co chcete přidat:
Kakaové s čokoládou a mandlemi - cca 200g čokolády (já použila 70%), kakao, mandle na posypání
Vanilkové s lesním ovocem - 1 a 1/2 hrnku mraženého lesního ovoce, semínka z vanilkového lusku (chvilku povařit v mléce) nebo extrakt
Mrkvové- 1 hrnek postrouhané mrkve, hrst posekaných vlašských ořechů
...lentilkové, pistáciové, karamelové, banánové... možností je tolik!

Postup je úplně jednoduchý!
Předehřejte si troubu na 190 stupňů a vyložte si formu košíčky na muffiny. V míse smíchejte nejdřív mouku, kypř. prášek, jedlou sodu, sůl (případně i kakao). V druhé míse si vyšlehejte vejce s cukrem, poté přidejte mléko a olej a pořádně směs promíchejte. Sypkou směs postupně zašleháváme do tekuté. Nyní je čas přidat nasekanou čokoládu, oříšky, ovoce, cokoliv, co chcete vevnitř. Těsto nalijte do formiček, pokud chcete pěkné čepice, plňte košíčky kousek pod okraj. Nyní můžete muffiny ještě posypat mandlemi, jinými ořechy nebo třeba lentilkami a šup s nimi do trouby na cca 20 minut (zkuste špejlí, jestli je těsto upečené). Pokud je těsto upečené, vypněte troubu a nechte muffiny ještě v pootevřené troubě cca půl hodiny vychladnout, potom troubu otevřte úplně a nechte zase chvíli vychladnout. Když budou košíčky takhle postupně chladnout, nesplasknou a zůstanou vám krásně načechrané a vyboulené! Poté můžete košíčky vyndat, nechat úplně vychladnout a pak si už jen pochutnat!
Dobrou chuť a spoostu různých sladkých neřestí!


PS. Máte raději muffiny nebo cupcakes?


28 komentářů:

  1. Já zrovna dnesla dělala muffiny z kokosové mouky s borůvkama:)
    Radši mám určitě muffiny! Kouzlu cupcaků jsem ještě nepropadla:)

    OdpovědětVymazat
  2. ty jsou lákavý! a mezi cupcakes a muffinkama nevidím moc rozdílů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji:) Cupcakes jsou akorát s polevou ;)

      Vymazat
    2. Jsou opravdu super, nicméně rozdíl tu je :)

      Cupcake je zmensenina dortu, takze se na nej pouziva dortove testo, obvykle trene, kde se klasicky slehaji vejce s cukrem do peny, prislehava se prosata mouka, atd. Ma mit lehkou texturu a vyuziva se jako dezert. Muffiny jsou snidanove pecivo z kategorie shortbreads - priprava je smichani zvlast sypkych a mokrych ingredienci dohromady, nic se nesleha, takze testo obsahuje mnohem mene vzduchu nez cupcakes a z toho duvodu je i hutnejsi. To jen takoce cupcake edukacni okenko :D

      Vymazat
    3. Týjo, děkuju za informaci!:) Ale počkat, neupekla jsem teda já náhodou cupcakes? Sakra :D

      Vymazat
    4. Tezko rict, toto vypada na takovej hybrid :D Ale v cupcakes ani muffinech neni olej, ale maslo tak ted uplne nevim. Postupem se blizi cupcakes, ale soda se zas dava spis do muffinu, cupcake nemaji moc nabehnout proto, ze je jeste ceka ta poleva...ale to je uplne jedno, hlavne ze jsou dobry! :D

      Vymazat
  3. Povedly se ti. Mám také ráda, že se dají vzít kamkoli s sebou. Zkusila jsi někdy použít místo mléka podmáslí? Tak mi chutnají nejvíc; -)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, tyhle se povedou vždycky!:) Z podmáslí jsem dělala jiný recept s borůvkami, ale můžu to zkusit i s tímhle, díky za tip;)

      Vymazat
  4. Tak tyhle muffiny úplně lákají k jídlu :))))) Mňam

    OdpovědětVymazat
  5. Uf, uf, určite skúúúúsim....

    OdpovědětVymazat
  6. Palce držím a už si brousím zuby, až se uvidíme.. :D Doufám, že mi přineseš nějakou ochutnávku)

    OdpovědětVymazat
  7. ty jsou :-) navíc ze špaldové mouky, asi moje nejoblíbenější z těch zdravějších variant :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě vyzkouším! Já mám ráda jak cupcakes tak mufiny:-) Ale spíš dělám mufiny:-)

    OdpovědětVymazat
  9. vypadají naprosto úchvatně! :)

    OdpovědětVymazat
  10. tyjo věci z těch pořádných muk a ne z té pšeničné jsou prostě mnohem lepší:) dám si jeden muffin ze špaldové a stačí to, z obyčejné potřebuju aspoň tři abych byla sytá tak akorát na sváču:)

    OdpovědětVymazat
  11. Ta špaldová mouka je obyčejná hladká nebo celozrnná hladká? Děkuji Lucie

    OdpovědětVymazat
  12. Uf, už se pečou. Dala jsem jen dvě lžíce cukru a stéviové kapičky. Udělalo se mi strašný lepidlo, pozřelo to metly od mixéru a málem i mě. Tak jsem přidávala mléko, dokud se to nedalo míchat aspoň vařečkou.Nacpala jsem je na muffinový plech a teď čekám, co z toho vyleze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týjo tak to je divný, mě se s těstem pracuje dobře. Tak dej vědět, jak to dopadlo;)

      Vymazat
    2. Nic moc. Asi v tom zlobí ta stévie místo cukru. Jsou takové nijaké a navíc strašně málo sladké, musí se jí dát víc. Zkusím je příště znovu a ono to časem vyjde :)

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. jak moc se maji vyslehat ty vejce s cukrem prosim?

    OdpovědětVymazat
  15. Prosím Vás, ten recept na mafiny z té kokosové mouky? Mám tu mouku doma zrovna :) Díky

    OdpovědětVymazat
  16. Megaknihy.cz spolupráce10. února 2015 13:29

    Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

    OdpovědětVymazat