neděle 9. června 2013

Sapa, malá Hanoj v Praze*


Fotky ze Sapy jsem vám už ukazovala tady, když jsem byla na exkurzi s holkama z Viet food friends.
 V pátek jsem se ale do Sapy vypravila zase, tentokrát jsem sebou vzala kamarády Tomáše, Míšu a díky bohu s námi šla naše vietnamská kamarádka Duyen.
O Sapě jste už určitě slyšeli, malý vietnamský svět v Praze se nachází v Libuši na zastávce Sídliště Písnice. Na Kačerově nastupte do autobusu, který je plný Vietnamců a určitě pojedete správným směrem. 
Sapa je opravdu malá Hanoj pro Vietnamce, mají tam svého doktora, cestovní kanceláře, kadeřnictví a samozřejmě bistra a restaurace. 

V pátek jsme se tedy sešli na zastávce s Tomášem a Míšou, a protože Duyen měla zpoždění, vydali jsme se na jistotu do bistra na Bánh cuốn. 


Bánh cuốn - tenké placky z rýžové mouky a vody, plněné malinkými kostičkami hub a mletým vepřovým masem,  posypané křupavou cibulkou. Tato pochoutka se ve Vietnamu často jí k snídani a podává se s vietnamskou paštikou a zálivkou s citronem, chilli a čerstvými bylinkami.
Rolky jsou jedním z TOP, co jsem z vietnamské kuchyně ochutnala (krevety v úžasné omáčce od Aniččiné mamky jsou nejvíc!). Proto mě nepřekvapilo, že si je ihned zamilovali i Míša a Tomáš, přestože nemají s vietnamskou kuchyní zkušenosti. 


Do bistra za námi za nějakou dobu dorazila Duyen a mohli jsme popojít dál. Když se mě ptala, co dalšího bych chtěla kamarádům ukázat, věděla jsem, že to musí být chè. Chè je něco jako pudink z fazolí. Nelekejte se, Tomáš s Míšou se taky nijak netvářili na fazole a pudink, dokud neochutnali. Tento pudink se jí hlavně v létě, protože se podává s kokosovým mlékem a ledem. Pudink se doplňuje kousky želé nebo malými knedlíčky, které jsou opět naplněny fazolemi. ''Malý'' kelímek stojí v Sapě 30,- a velký 50,- (my jsme měli malý a opravdu nás to zasytilo). 


Pudink nám slečna namíchala z různých druhů a posypala praženým kokosem. Je to hrozná mňamka, nebojte se to ochutnat! 


Naší téměř poslední zastávkou bylo bistro s polévkami bún. Konkrétně jsme si dali Bún bò Huế tedy polévku s hovězím masem a krevetovými knedlíčky. Polévka je plná nudlí a bylinek a hlavně je jí pořádná mísa. 


K polévce jsme dostali smažené tyčinky, které jsme si do vývaru měli namáčet. Tyto tyčinky jsou jen z mouky, mléka, pečícího prášku, soli a cukru. Na mě jsou tedy moc mastné, ale někomu chutnaly. 


Polévku jsme si rozdělili mezi sebou na menší porce, protože už jsme byli docela nacpaní.
TIP: Pokud chcete hůlky na chvilku odložit, opřete je o talířek nebo položte přes misku, ale nikdy nevrazte hůlky do jídla ( má to něco společného s pohřebními rituály), také byste neměli hůlkami ťukat do misky, protože byste tak přivolali k jídlu duchy.


Moji kamarádi Tomáš a Míša najedení a docela spokojení. Mimochodem Míša naší tour popsala taky u sebe na blogu, její článek si můžete přečíst tady.

Sapa výlet se velice vydařil a už teď plánujeme další. Proto radím, určitě se do Sapy nebojte zavítat! Bohužel vám neporadím, kde přesně jsou bistra, kam chodíme my. Sapa je totiž docela velká a dost zmatená, moje kamarádka Anička se mi svěřila, že se tam někdy nevyzná ani ona sama a to tam jezdí dost často. Proto bude nejlepší, když počkáte, až se spustí projekt mého kamaráda Jakuba a to sapamapa.cz. Tato stránka by měla být zanedlouho spuštěna a najdete tam právě, kde se nachází oblíbená bistra a co si tam dát. Dále by měla stránka obsahovat přehled surovin, které můžete ve vietnamských obchodech koupit (různé bylinky, exotické ovoce atd.). Sapamapa.cz je i na facebooku tady
Doufám, že se brzy odhodláte a Sapu navštívíte, protože to fakt stojí za to! 

7 komentářů:

  1. No musím říct, že ty placky a fazolový pudink mě dost lákají!:) Škoda jen, že nejsem z Prahy.

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno vypadá tak hrozně krásně! Až budu v Praze, asi si tam udělám výlet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, tohle je můj denní chleba, bánh cuốn považuji za nejlepší jídlo všech dob! Škoda, že je velice náročné na přípravu, tak ho doma neděláme :/

    OdpovědětVymazat
  4. ten fazolový pudink mě moc láká :)

    OdpovědětVymazat
  5. jsem vietnamskými pokrmy naprosto nepolíbená a nějak mě vůbec nelákají, přicházím o hodně? :/

    OdpovědětVymazat