pondělí 7. října 2013

Nadýchané americké lívance*


Dneska vám přináším jednoduchý recept na tyto americké lívance, které jsem dělala na svou oslavu 20. narozenin.
Díky tomu, že jsem lívance polila čokoládou a ozdobila malinami a mandlemi, splnily funkci slavnostního občerstvení. Navíc, protože šlo o brunch, nemohla jsem lívance vynechat!

Recept, který je opravdu jednoduchý, jsem našla ve své oblíbené Ditě P.. Dita sice dělá z těsta velké lívance, tzv. americké pancakes, ale já jsem vzhledem k oslavě zvolila menší rozměry. Protože jsem neměla lívancovou pánev a nechtěla jsem, aby se mi lívance rozjely na velkou tenkou placku, použila jsem kulaté formičky na minidorty, které jsem pomazala olejem, položila na pánev, nalila do nich těsto a když bylo těsto trochu upečené a zpevněné, formičku jsem vyndala. (To jen pro ty, co nemají lívancovou pánev, nebo jim nevadí větší a nepravidelné tvary lívanců).

Formičky na minidorty jsem použila na smažení lívanců, aby měly stejný tvar a aby se nerozjíždělo těsto. Moje formy měly průměr 8,5 cm.

Na cca 12 lívanců o průměru 8,5 cm budete potřebovat:
190 g hladké mouky
4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky soli
2 vejce
250 ml mléka
5 lžic másla, rozpuštěného

Postup:
V míse ušlehejte vejce s mlékem a máslem. Přidejte k této směsi prosátou mouku, cukr, sůl a kypřící prášek. Těsto nechejte 10 minut odpočinout. Potom už můžete opékat, buď na másle nebo oleji (Dita píše máslo). 

Pokud si budete chtít lívance polévat čokoládovou omáčkou, rozpusťte si 100 g kvalitní čokolády ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (dejte na nejmenší výkon, a po 30 s vždy promíchejte) a přidejte k čokoládě 3 lžíce smetany nebo mléka. 


Tyhle prostě vyjdou a jsou hotové za pár minut... Jiný recept už nepoužívám!:)

Takže tluuuuusté lívance s javorovým sirupem, čaj, chlupaté ponožky a nějaký dobrý film. 
Není tohle pravý podzim?


12 komentářů:

  1. Takhle nadýchané je nikdy nemám, to je nefér! Zkusím to dát do toho lívanečníku, i když je hrozně starý a všechno se na něj lepí :( . Budu to muset vymazat tak kilem toho másla :D Supr recept, vypadají nádherně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Luxusní, já dělala naposled kynuté a ty tedy neměly chybu!

    OdpovědětVymazat
  3. vypadají úplně profesionálně!
    formu na lívance sice mám, ale takovou starou stoletou, která už je poškrábaná a blbě se to z ní vytahuje, takže je stejně dělám na normální pánvi a mám je pak rozjeté a nehezké. Takže díky za tip, s formičkami (asi na cukroví) to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají naprosto úchvatně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Ditiny lívance se také chystám :) Vařím celou její kuchařku - viz ostatně můj blog :)
    Můžu se zeptat, odkud máš ty formičky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Formičky jsou původně na minidorty a koupila jsem je na ebay, jsou od firmy Zenker. :)

      Vymazat
  6. Myslíte, že se lívance povedou, když místo hladké mouky použiji rozmixované vločky ?

    OdpovědětVymazat