pondělí 15. října 2012

Limetový halibut s bylinkami, rýžovým salátem a makovým olejem



Poprvé v životě jsem připravovala halibuta. Dříve jsem ho měla v restauraci, ale až dnes jsem ho vzala do své režie.
Původně jsem ho chtěla udělat s dýňovým pyré. Pak jsem zjistila, že dýni jsme snědli v polévce. Bylo potřeba improvizovat.
Halibuta jsem tedy naložila a k němu podávala studený rýžový salát. Makový olej tomu dodal korunku.

Na 2 porce halibuta s bylinkami a limetou potřebujete:
300g filetu z halibuta
šťávu ze 2 limetek
lžičku cukru
hrst petržele 
1 citronovou trávu (nakrájenou na kousky)
6 snítek tymiánu
2 bobkové listy
sůl, pepř

Postup:
Halibuta rozdělte na porce a marinujte ho v limetové šťávě, cukru a bylinkách (ty natrhejte na kousky). Rybu nezapomeňte osolit a opepřit! Marinujte nejlépe přes noc.
Halibuta pečte při 180 stupních asi 20 minut až se bude krásně rozpadat.

Na 2 porce rýžového salátu potřebujete:
125 g rýže
1/2 salátové okurky
3 lžíce bílého jogurtu
sůl, pepř

Postup:
Rýži uvařte a nechte zchladit pod studenou vodou. Nakrájejte si okurku na malé kostičky a smíchejte ji s rýží. Přidejte jogurt, osolte a opepřete.

Rybu i salát doporučuji podávat s výborným makovým olejem, který je lisovaný za studena. Více o makovém oleji, lněném oleji, hořčičném oleji atd. najdete tady.


Tyto oleje od Bohemia olej jsou fakt skvělé! Ochutnala jsem všechny a příště jdu i do vlašáku! Koupíte je například v sobotu na náplavce.


Dobrou chuť!

3 komentáře: