pondělí 18. listopadu 2013

Kurz sushi se Sushiqueen

Přesně před týdnem jsem vyrazila do budovy VŠE na Žižkově, kde se konal další úžasný kurz s Foodies Club VŠE. Tentokrát šlo o kurz sushi s Bárou a Yukim ze Sushiqueen
Ačkoliv jsem milovník sushi už celkem dlouho a párkrát jsem sushi i dělala doma, zjistila jsem, že poměrně dost věcí dělám špatně, nejen při výrobě sushi, ale i při jeho konzumaci. Jako třeba:
1. Sushi jím vždy hůlkami - správně by se ale mělo jíst rukou, protože správně udělané sushi je křehké a mohlo by se díky hůlkám rozpadnout.
2. Míchám sojovou omáčku s wasabi pastou, což je prý také špatně. Tak už vím!

Začali jsme (spíše Yuki) přípravou ryby na naše sushi. Yuki před námi rozebral celého lososa, z kterého zbyly jen filety bez kostí a kůže. Ty nám rozdělil na stejné díly a přidělil do dvojic.

Samozřejmě jsem se nejvíc zajímali o to, kde seženeme v Praze nejlepší rybu na sushi, nejlépe kus filetu přímo na sushi. Bára nás zklamala, že je to u nás skoro nemožné a že je bohužel nejlepší si koupit celou rybu, aby maso bylo nejčerstvější. Jenže kdo to celé sní? 


Yuki a Bára

Jana se zapojila a stahovala lososa z kůže podle Yukiho.

Bára Rektorová nám ukazuje, jak správně udělat maki s lososem. Na půlku řasy se dává hrstka rýže, přičemž na řasu se sahá suchýma rukama a na rýži mokrýma. Rýži neuplácáváme, spíše ji ''rozoráme'' prstem na skoro celou řasu, necháme si jen proužek na zakončení. Řasu pak pomocí podložky překlopíme na druhou stranu. Nemačkáme moc, rýže musí zůstat kyprá, plná vzduchu, maki by nám mělo podle Báry ''vybuchnout'' v puse. 

Jana (zakladatelka Foodies Clubu VŠE) a Veronika (Z ghetta blog) se soustředí na překládání řasy.


My všichni kuchaříčci.

Ještě jednou děkuji za kurz Janě z Foodies Clubu VŠE, více mých fotek najdete na fb stránce Foodies zde. 

Dále děkuji Báře a Yukimu ze Sushiqueen za úžasný zážitek a nové vědomosti! Pokud se chcete naučit základy sushi s profesionály, domluvte si s přáteli skupinu a objednejte si je na soukromý kurz. Jejich stránky najdete tady. Podívejte se také do záložky blog, kde najdete spoustu užitečných rad. 
Bára a Yuki byli také hosté v Show Jana Krause, kde Bára pana Krause učila dělat maki. Tam také něco odkoukáte, video najdete zde.

Jak jsme si kurz užili detailněji popsala Verča na blogu Z ghetta blog, tak se k ní koukněte, pokud chcete vědět víc! Určitě se zasmějete jako já:).

Co vy a sushi? 
Děláte doma, nebo jen konzumujete v restauracích?
Milujete ho, nebo na něm nic nevidíte?


7 komentářů:

  1. Díky za moc milý článek a nádherné fotky :-)
    Mám radost, že byl kurz prospěšný a že se i milovníci sushi dozvěděli něco nového.

    OdpovědětSmazat
  2. Muselo to být super :))) Miluju suši k zbláznění, jen kvůli vegetariánství musím vyměnit rybu za mrkev a okurky... :/

    OdpovědětSmazat
  3. Zajímavý článek :) Sushi jsem měla jen jednou, ale musím mu nejspíš přijít na chuť :)

    nicolexs.blogspot.cz

    OdpovědětSmazat
  4. Jééé, .... a já si je od Krause pamatuju :D:-)

    OdpovědětSmazat
  5. To vypada moc hezky, super zkušenost =)

    OdpovědětSmazat
  6. To čumím, že se u nás ve škole pořádají takové akce! :)

    OdpovědětSmazat