pátek 29. dubna 2016

Panna cotta s kozím sýrem a ředkvičkovým pestem *APERITIVO MOMENT*


Na poslední chvíli, ale přece... Celý týden jsem přemýšlela, jestli se také zapojit do soutěže Aperitivo Moment, kterou pořádá Aperol Spritz Food Blog roku. Nakonec jsem ve středu začala šílet, že jsem to nestihla a následně zjistila, že se termín prodlužuje do dneška (díky za všechny, co dělají vše na poslední chvilku). 

Zadání soutěže bylo vytvořit předkrm a k němu drink na bázi Aperolu, Campari, Crodina nebo Cinzana. Důvodem, proč jsem se nakonec rozhodla zúčastnit, byl nápad na předkrm, který mi nedal spát. Minulý rok jsem na párty této akce ochutnala boží slané makronky s kozím sýrem a myšlenka klasického dezertu na slano mě hrozně pobavila. Proto jsem přemýšlela, jaký dezert bych takto mohla ''přetransformovat'' do předkrmu. A napadla mě smetanová panna cotta, do které bych mohla přidat něco slaného a výrazného. No jasně, kozí sýr! A co k němu? Řepa, napadlo mě jako první. Ale ne, to je přece jen už hodně ohraná kombinace. Nakonec jsem se to vyhrály ředkvičky, které jsem si přinesla z trhu. A rozhodla jsem se je použít celé i s lístky, ze kterých jsem udělala pesto. 

Drink jsem namíchala na bázi Cinzana, protože jsem chtěla k předkrmu něco jemného. Teda, málem mi Cinzano neprodali (''Občanku, prosím!''). :D Na testování jsem pozvala kámošky Míšu a Joho a myslím, že to u nich prošlo na jedničku. :) 


Na 4-6 porcí panna cotty potřebujete: 
400 g smetany ke šlehání
200 g čerstvého kozího sýra
2 plátky želatiny
Sůl
Svazek ředkviček
4 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
Hrst slunečnicových semínek
1 lžíci citronové šťávy
30 g pistácií

Postup: 
Panna cotta s kozím sýrem
Želatinu si namočte na 15 minut do misky se studenou vodou. Mezitím si vymažte formičky na panna cottu lehoučkou vrstvou oleje (abyste je pak mohli snadněji vyklopit). Poté si polovinu smetany rozmixujte s kozím sýrem do hladké nadýchané pěny. Druhou polovinu smetany ohřejte v hrnci (jen aby byla horká, nenechte ji vařit). Vymačkejte plátky želatiny a zašlehejte do horké smetany (již nevařte), poté zašlehejte i smetanu s kozím sýrem, ochutnejte a případně dosolte. Směs nalijte do připravených formiček až po okraj (kvůli snadnému vyklápění) a nechte vychladnout. Poté panna cottu přesuňte opatrně do lednice a nechte chladit přes noc.
Pesto z ředkvičkových lístků 
Otrhejte z ředkviček čerstvé lístky (ne žluté a oschlé) a pořádně je properte pod studenou vodou. Bývá v nich hodně písku. Lístky rozmixujte v mixéru spolu s česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou a slunečnicovými semínky v hladké pesto. Dochuťte solí.
Servírování
Panna cottu vyklopte na talíř (mě se osvědčilo chladnutí v plastových formičkách, které jsem ze stran jemně zmáčkla a panna cottu pak jednoduše vyklopila). Na talíř naneste vrstvu pesta a ředkvičky. Vše ozdobte pokrájenými pistáciemi. 


Na malinové cinzano s rozmarýnem pro 4 osoby budete potřebovat:

Sirup
200 g mražených malin
700 g vody
500 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové
1 snítku rozmarýnu

Na 4 drinky
140 ml malinového sirupu
320 ml sodovky
140 ml Cinzana
4 snítky rozmarýnu
led

Postup:
Nejprve si připravte sirup. Svařte 200 g malin s vodou, cukrem a rozmarýnem do sirupu (aby se odpařila asi 1/4 vody). Přidejte kyselinu citronovou, přeceďte a přelijte do láhve. Sirup nechte vychladit. 
Do každé 150 ml skleničky nalijte 35 ml sirupu a přidejte pár kostek ledu. Na led pak patrně nalijte 80 ml sodovky a dolijte 35 ml Cinzana. Přidejte snítku rozmarýnu na míchání a podávejte. 

Alkoholky Joho a Míša drink ochutnaly (raději 3x), aby mi ho schválily.


Tak cin cin! 

4 komentáře:

  1. Vypadá to všechno úžasné! Držím palce v soutěži :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na to by si člověk zvykl, na takovéto pochutiny. Co jsem začal podnikat v investicích, hlavně tedy investicích do zlata, tak si občas taky dovolím takový lepší a dražší oběd. :) Ale tak co, člověk žije jenom jednou a měl by se trochu rozmazlovat, takže si to s přítelkyní moc rádi dopřejeme. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá na super drink na romantickou večeři... Jen teda nevím, jak by v našem věku ta romantika skončila, asi by musela pomoct přírodní viagra, ale tu manžel stejně užívá na podporu nervového systému a svalového tonu, tak by snad nezklamal. :) Určitě by to špatně nesl. Každopádně děkuji za skvělý tip, myslím si, že dnes manžela překvapím fajn večeři s výborným apperitivm. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní recept :) http://biting-hanah.blogspot.com/2016/04/panna-cotta-s-kozim-syrem-redkvickovym.html

    OdpovědětVymazat