čtvrtek 5. listopadu 2015

Quinoa s římským květákem a slaninou*


Dneska pro vás mám recept na skvělý quinoový salát s římským květákem. Římský květák jsem vždycky obdivovala na farmářských trzích, ale nikdy jsem si ho nekoupila. Jeho čas přišel až včera, kdy jsem šla na trhy pro dýni a odnesla si místo ní lišky a právě římský květák - někdy také označovaný jako romanesco nebo taky broccoli romanesco
Jeho označení je nejednoznačné, protože tento zelený poklad je údajně něco mezi brokolicí a květákem. Chuťově bych ho přiřadila spíš mezi brokolici a hrášek, protože je trochu nasládlý. Jeho velkým benefitem je, že nenadýmá. Jako květák a brokolice se dá rozdělovat na menší růžičky. 


Už když jsem odcházela z trhu, měla jsem v hlavě představu, co s římským květákem udělám. Musí tam být quinoa, kterou jsem si poslední dobou totálně zamilovala! Mé první setkání s ní bylo vtipné, protože jsem ji totálně spálila a nadávala, že vůbec není dobrá :). Poté jsem se jí tak dva roky vyhýbala a zpátky k ní mě přivedla až kuchařka od Kitchenette, ve které je báječný salát s quinoou, fazolovými lusky a kozím sýrem. Mňam, ten taky vyzkoušejte!
Hlavní výhodou quinoy je, že je děsně zdravá a přitom fakt dobrá! Je chuťově docela neutrální, proto jde připravit i na sladko, je bezlepková a velmi jednoduchá na přípravu (nechápu, jak jsem ji mohla někdy zkazit! :)). 

A co dál? Musela jsem přidat slaninu, aby to nebylo zas tak moc zdravé a pinie, aby to křupalo! A tak vzniklo tohle:

Quinoa s římským květákem a slaninou

Na dvě porce potřebujete:
100 g quinoy
200 g vývaru nebo vody
1/2 římského květáku
1 lžíce olivového oleje
1 šalotku
1 stroužek česneku
40 g slaniny
1 lžička tamari
1 lžíce citronové šťávy
hrst hladkolisté petržele
1 lžíce pinií


Postup:
Nejprve propláchněte quinou vodou, nechte ji okapat a dejte s vývarem/vodou do hrnce. Přidejte asi půl lžičky soli (podle toho, jestli máte už osolený vývar) a přiveďte k varu. Poté hrnec zakryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Měla by se odpařit všechna tekutina. Hotovou quinou načechrejte vidličkou a dejte stranou. 
Mezitím si připravte větší hrnec s vařící vodou a lžičkou soli na blanšírování květáku. Květák omyjte a rozdělte ho na růžičky. Ty cca 2 minuty vařte v horké vodě a ihned je zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovaly barvu. 
Dále si nakrájejte šalotku na jemno a slaninu na kostičky. V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a osmahněte šalotku se slaninou. Po chvilce přidejte celý česnek (rozplácněte ho trochu nožem, aby se uvolnily šťávy, ale zůstal vcelku). Až bude slanina a šalotka osmažená, přidejte květák a quinou a krátce osmahněte. Vypněte plamen, vyndejte česnek a dochuťte směs tamari, citronovou šťávou a nakrájenou petrželkou. Porce ještě ozdobte piniemi. 


Vaříte s quinoou a římským květákem? Jaké jsou vaše oblíbené recepty? :)
Mějte se krásně!*

4 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle :) Quinou jsem měla jednou červenou a chutnala mi jako mák a ten já nerada... ale nevzdávám to s ní :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Kláro :) Nevzdávej a zkus určitě tu bílou, ta je hodně chuťově neutrální ;)

      Smazat
  2. Quinoa mě moc nezaujala, ale ten květák vypadá luxusně :D ještě jsem ho nikdy nikde neviděla.

    OdpovědětSmazat