úterý 5. června 2012

Lehký limetový cheesecake s lučinou

I když počasí moc letní není, pekla jsem na naši maturitní rozlučku tento cheesecake. Požadavek byl, aby byl lehký, svěží a s ovocem. 
Cheesecake sám o sobě je sice lehčí dezert, ale zvolila jsem ještě dietnější verzi- z lučiny. A musím říct, že byl skvělý! Můj favorit je sice riccota, Markův zase ten tradiční s Philadlphií, ale byla jsem od všech pochválena a dort nemilosrdně snězen. To je život hold...
Takže pokud zas vysvitne sluníčko a vy dostanete chuť na něco sladkého, co vás nezaplácne a nebudou vás bolet zuby, zkuste tohle!
Potřebujete:
100g sušenek (já použila Oreo. Nejdříve jsem ale z nich odstranila bílou náplň)
50g másla
600g lučiny
50ml smetany na šlehání
4 vejce
šťávu z jedné a půl limetky+ kůru
třtinový cukr (podle chuti- ochutnejte a přidávejte, ale já chtěla dosáhnout hlavně kyselé chuti, takže cukru jsem moc nedávala:))
limetku na ozdobení
Postup:
Sušenky rozdrťte a promíchejte s máslem. Tuto směs napěchujte do dortové formy a dejte na 10 minut zapéct na 160 stupňů. V míse smíchejte lučinu,smetanu,vejce, cukr,šťávu z limetky a kůru. Nalijte na sušenkový korpus a dejte péct na 160 stupňů na 15 minut, potom troubu ztlumte na 120 stupňů a pečte asi hodinu. Nezapomeňte dát do trouby nějaký pekáč s vodou, aby se cheesecake pekl v páře. Doporučuji cheescake nechat vychladnout v troubě, aby vám nepopraskal. :)
Hurá do toho! Je to super lehké a super dobré!

5 komentářů:

  1. jé, já pekla na náš maturitní večírek zebru;) tenhle vypadá moc lahodně;)=)

    OdpovědětVymazat
  2. ten sa ti podaril! je krásny, musím ho aj ja konečne spraviť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný :) já jsem cheesecake ještě nedělala. Ale chystám se na to už hodně dlouho. Bojím se přípravy. Snad to nebude tak těžké. Děkuji za inspiraci, limetky mám ráda, tak třeba už konečně vyzkouším. .)

    OdpovědětVymazat
  4. Ooo, chtěla bych umět péct jako ty:)) já jsem ráda, že si přihřeju pizzu :DD

    OdpovědětVymazat