úterý 20. srpna 2013

Narozeninový vanilkový cheesecake s ovocem

Rok se s rokem sešel a Marek slavil další narozeniny, tentokrát 21. 
Protože jsem den před narozeninami měla důležitý kurz (o něm příště) do večera, věděla jsem, že nestíhám žádné promazávání pater a podobné věci. Proto padla volba na jednoduchý vanilkový cheesecake, který M. miluje, je hotový raz dva (až na chladnutí) a do léta jako stvořený. 

Na vanilkový cheesecake do 26cm formy potřebujete:
500g mascarpone
500g Philadelphie nebo jiného krémového sýra 
5 vajec
2 žloutky
cca 200g krupicového cukru (doporučuju směs mascarpone, sýra a cukru ochutnat a případně přidat)
130 ml smetany ke šlehání
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku vanilkového extraktu 

180 g sušenek na korpus (bebe, lotusky, já použila esíčka)
cca 50 g másla, rozpuštěného

1lžíci zakysané smetany smíchanou s lžičkou moučkového cukru
ovoce na ozdobu
mátu na ozdobu

Postup:

Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte v robotu na jemno. Sušenky promíchejte s máslem a napěchujte směs do pečícím papírem vyložené formy (stačí dno). Sušenkový korpus dejte na 10 minut do mrazáku nebo alespoň do lednice. Troubu si mezitím předehřejte na 180 stupňů a na dno trouby postavte pekáček s vodou, abyste vytvořili v troubě páru.
Náplň cheesecaku doporučuju šlehat v robotu nebo alespoň elektrickým šlehačem. V míse ušlehejte mascarpone, krémový sýr a cukr, až se vše spojí. Poté zašlehejte po jednom vejce a žloutky. Přidejte citronovou šťávu, smetanu a vanilkový extrakt. 
Sušenkový základ vyndejte z mrazáku/lednice a dejte na 8 minut do trouby zapéct. Sýrovou náplň promíchejte a nalijte na předpečené sušenky. Cheesecake pečte asi 45 minut, aby se dortu mírně klepal jen prostředek, když s ním zatřepete. Když je dort hotový, vypněte troubu a nechte ho tam vychladnout. Po hodině můžete otevřít troubu, aby šlo chladnutí rychleji. Vychladlý cheesecake dejte do lednice řádně vychladnout na nejméně 6 hodin, lépe přes noc. 
Vychladlý cheesecake pomažte zakysanou smetanou s cukrem, ozdobte ovocem a mátou.

TIP
  • Zdá se vám Philadelphia moc drahá? Podívejte se v Makru po krémovém sýru Fénix, který můžete koupit v kilovém kyblíčku, vyjde vás levněji a chuť je podobná.
  • Opravdu nepodceňujte vyložení dna pečícím papírem, může se vám snadno stát, že otevírací forma bude tekutou náplň propouštět. 
  • Nelekejte se, že se cheesecake nafoukne, jakmile troubu vypnete, dort se při chladnutí zase zarovná. 



5 komentářů:

  1. Ukládám na svůj list "musím vyzkoušet"

    OdpovědětSmazat
  2. Mňam..tak tohohle krasavce bych si dala dnes ke kávičce :)

    OdpovědětSmazat
  3. tuhle nádheru je úplně škoda jíst :) stačí, že lahodí oku.

    OdpovědětSmazat
  4. Se sýrem Philadelphie je to nejlepší ale dá se i zkombinovat 50% Philadelphie a 50% Ricotta a taky je to dobré

    OdpovědětSmazat