úterý 5. května 2015

Vanilla cupcakes with strawberries*

Dneska pro vás mám recept na tyhle vanilkové nádhery, které jsem upekla před odevzdáním bakalářské práce. V té době už jsem měla zavařený mozek a nutně jsem potřebovala něco vytvořit rukama... A tak vznikly tyhle vanilkové cupcakes ozdobené jahodami a fialkami, které v té době rostly všude. Fialky už odkvetly, ale dají se nahradit sedmikráskami nebo levandulí!
 Bakalářskou práci jsem odevzdala a cupcakes upekla ještě dvakrát, kdy jsem trochu pozměnila poměry v polevě, abych s ní byla úplně spokojená. Recept na spodek cupcakes je z knihy The Hummingbird Bakery Cookbook a je hrozně jednoduchý, ale strašně dobrý!
Vyzkoušejte to!

Na cca 10 cupcakes potřebujete: 
120 g hladké mouky
cca 90 g cukru (v knize 140, já dávám méně)
1,5 lžičky pečícího prášku
špetku soli
40 g másla pokojové teploty
120 ml mléka
1 vejce
vanilku (lusk, extrakt)

Poleva
300 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix...)
25 g másla pokojové teploty
3 lžíce limetkové šťávy
moučkový cukr (podle chuti)
vanilka (lusk, extrakt)
smetana min 31% na zředění


Postup:
Zapněte troubu na 170 °C a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky. Do mísy vložte mouku, cukr, kypřící prášek a sůl a promíchejte. Dále přidejte máslo a důkladně ho vmíchejte do sypké směsi (pomůže vám elektrický mixér). Poté přidejte polovinu mléka a míchejte, dokud není vše spojené. V druhé misce si rozšlehejte zbytek mléka, vejce a vanilku a vzniklou směs přidejte k ostatním ingrediencím v první míse a dobře promíchejte. 
Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků ve formě a dejte péct na 20-25 minut (nebojte se, že je těsta málo, hodně nabudou). 
Po upečení cupcakes nechte vychladnout a připravte polevu. V míse utřete sýr s máslem a cukrem (já dávám cca 4 lžíce), poté přidejte limetkovou šťávu a vanilku. Pokud se vám bude zdát směs hodně hustá, nařeďte ji trochou šlehačky (cca 2 lžíce). Polevu dejte do zdobícího sáčku, ozdobte cupcakes a nechte je alespoň na hodinu vychladit v lednici. Cupcakes můžete ozdobit třeba jahodami a jedlými květy. 


Dejte vědět jak se povedly a vezměte je někam na piknik, k tomu jsou ideální!
Mějte se krásně!


5 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře! :-) A ten food styling :D! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!* No ale na ten text vůbec nekoukej ;P :D

      Vymazat
    2. Já si myslím, že text i fotky skvělý!!! A teď se těším na článek z Berlína.. a samozřejmě hlavně fotky :D

      Vymazat
  2. Mnam! Skoda, ze nemuzu psenici a mleko (nebo mozna nastesti, jinak bych je snedla na posezeni) :D

    OdpovědětVymazat